Decontaminarea auto cu argilă
Dacă procesul de decontaminare auto cu argilă vă este necunoscut, v-ați putea întreba „Ce este argila de decontaminare?” sau „Cum îi poate folosi mașinii mele argila?”. Răspunsul scurt este că argila de decontaminare îndepărtează de pe vopsea ceea ce o spălare nu poate. Pentru un răspuns mai detaliat, continuați să citiți!
Argila de decontaminare auto este o rășină sintetică asemănătoare plastilinei cu care ne jucam când eram mici. Deși este asemănătoare, argila este mult mai elastică decât aceasta. Ea poate fi naturală sau de proveniență sintetică, deși toți producătorii oferă varianta sintetică. Cu ea puteți îndepărta contaminanții de pe suprafețele vopsite, sticlă, plastic, fibră de sticlă, carbon și metal.
Diferența față de plastilina obișnuită constă în faptul că durabilitatea ei este mult mai mare. Poate fi folosită de nenumărate ori și rezistă tuturor felurilor de contaminanți. Particulele de proveniență industrială, rășina copacilor, praful plăcuțelor de frână etc. – toți acești contaminanți rămân lipiți de vopseaua mașinii. Încercați după o spălare să plimbați palma pe suprafața vopsită. Sigur veți simți la mână mici particule.
Soluția îndepărtării acelor contaminanți este – ați ghicit – argila de decontaminare.
Cum se face o decontaminare cu argilă?
După ce ați spălat mașina, folosiți un Clay Lube, care este un lubrifiant excelent pentru argilă. Cu ajutorul lui, argila alunecă pe suprafață și reține în structura sa toate tipurile de contaminanți. Utilizată cum trebuie, argila este non-abrazivă (în cazul în care este o argilă blândă).
Cum acționează argila?
Mașina dumneavoastră este supusă unui bombardament constant de particule poluante. Particule metalice de la plăcuțele de frână, poluare industrială, ploaie acidă sau rășina copacilor, toate aderă la suprafața vopsită. Acești contaminanți adesea conțin microparticule metalice care pot penetra stratul de lac și ataca vopseaua. Apoi, aceștia oxidează și permit ruginii să se răspândească dedesubt. Argila de decontaminare acționează îndepărtând toți acești contaminanți și menține vopseaua într-o condiție excelentă.
Argila de decontaminare auto îndepărtează, de asemenea, și urmele de bitum. Poate fi folosită cu brio și pe sticlă. Încercați data viitoare când spălați geamurile și veți fi uimiți de rezultate!
Are mașina dumneavoastră nevoie de o decontaminare?
Cel mai probabil, da. Suprafața vehiculului dumneavoastră este asaltată de particule contaminante de fiecare dată când este afară. Fiecare drum făcut cu mașina aduce pe suprafața vopsită noi și noi contaminanți. Fără nicio protecție, aceștia se vor depune, lipi sau încastra în vopsea.
Testul cu punga
Este un test care vă indică dacă aveți nevoie de o decontaminare sau nu. După ce ați spălat mașina și s-a uscat, introduceți mâna într-o pungă și frecați ușor vopseaua. Dacă simțiți la mână particule, vopseaua este contaminată.
Înainte de a aplica ceară, sealant, o protecție ceramică, coating ceramic sau de a polisha, folosiți o argilă de calitate, ca Smooth surface clay bar, împreună cu Slippy (Clay Lube) ca lubrifiant, sau alegeți unul dintre kiturile Quik clay starter kit sau Smooth surface clay kit.
Ceara sau sealant-ul va adera mult mai bine la vopsea, iar luciul va fi mult mai uniform și mai pronunțat după ce ați decontaminat.
Sfaturi
În medie, un vehicul are nevoie să fie decontaminat de două ori pe an. O bucată de argilă de 50 de grame este de ajuns pentru a decontamina o mașină de 3-4 ori.
Între decontaminări, păstrați argila în cutiuța specială de plastic cu care a venit și stropiți-o înainte cu lubrifiant pentru a sta într-un mediu umed.
Evitați să folosiți ca lubrifiant apa sau apa cu săpun. Acestea vor deteriora argila prematur.
Pentru decontaminare, urmați pașii:
Spălați mașina și lăsați-o să se usuce.
Pulverizați Slippy (Clay Lube) pe o zonă cu laturi nu mai mari de 60 cm.
Încălziți argila prin presare ușoară cu degetele.
Ușor, începeți să frecați cu mișcări înainte-înapoi peste suprafața umedă. Argila va începe să captureze contaminanții din prima. Veți simți la mână ușoare piedici în mișcare. Când argila alunecă liberă, suprafața este decontaminată.
Ștergeți suprafața cu o lavetă de microfibră și treceți cu mâna peste vopsea. Ar trebui să fie netedă ca sticla. Dacă simțiți particule proeminente, repetați procesul de decontaminare. Lucrați întotdeauna cu o singură față a argilei, iar în momentul în care aceasta s-a încărcat, pliați-o spre interior, astfel încât să aveți în permanență o față curată. Mențineți mereu argila umedă.
Repetați acești pași până terminați întreaga suprafață a mașinii.
Păstrați argila în cutia cu care a venit sau într-o pungă închisă ermetic. Nu o păstrați într-un loc unde există riscul să înghețe.
După decontaminarea cu argilă, aplicați ceară sau sealant. Argila va îndepărta contaminanții, iar în urma unora vor rămâne microgăuri. Acestea vor trebui sigilate cu ceară sau sealant, altfel există riscul ca în timp să apară puncte de rugină.
Important!
Argila de decontaminare nu îndepărtează urmele de oxidare! Pentru această problemă există compound și polish.
Alte variante de produse pentru decontaminarea mecanică, folosite în combinație cu apă și șampon, sunt:
- prosop de argilă duritate mare;
- prosop de argilă duritate medie;
- prosop de argilă duritate fină;
- kit decontaminare Meguiar's Hybrid Ceramic Quik Clay Kit;
- mănușă pentru decontaminare Adbl Clay Mitt;
- burete cu argilă pentru decontaminare Adbl Clay Sponge.
Un exemplu de șampon care funcționează foarte bine este Adbl Holawesome Shampoo² 1L.
Dacă dorești să ne urmărești pe Facebook, click aici!
Dacă dorești să fii la curent cu ultimele noutăți în domeniu, produse noi, tutoriale sau campanii promoționale, dă click pe butonul alăturat și urmărește-ne pe YouTube!
You must be logged in to post a comment.
click here to log in