Cum Sa Iti Polishezi Masina
Daca te intrebi cum sa iti polishezi masina singur, citeste mai departe! Pentru a mentine aspectul de masina noua nu este necesar sa aloci tot salariul pe materiale si scule de polishat. Nici sa platesti o suma considerabila la un atelier de detailing. Polishul aplicat cu o masina rotativa, asa cum se procedeaza in detailing shop-uri, presupune frecarea cu particule microabrazive(polish) pana cand suprafata se niveleaza perfect . Pentru a preveni degradarea vopselei este recomandat sa realizati un polish profesional o data pe an si la cateva luni sa ceruiti masina. Urmariti pasii de mai jos pentru a reda vopselei masinii, luciul si stralucirea din prima zi.
Primul Pas:
Un burete si o solutie mai agresiva de polish se poate folosi pentru suprafetele deschise la culoare.
Incepeti prin a spala masina intr-un loc umbrit. Clatiti bine cu apa dar nu lasati suprafata sa se usuce. Sfat: Asigurati-va ca zona de lucru este curata si ca ati acoperit suprafetele vecine(perete, alta masina, etc.) unde nu vreti sa ajunga solutia de polish. Pentru suprafetele inchise la culoare este recomandat sa folositi un burete si o solutie de polish(sau compound) mai moale pentru ca sunt mai sensibile la urmele de vartej.
Pasul Doi:
Puneti un burete curat pe talerul masinii rotative si o cantitate potrivita de solutie de polish pe zona de lucru. Intindeti polishul cu rotativa, folosind o viteza medie. Secretul este sa mentineti un contact paralel al buretelui pe vopsea astfel incat sa nu lasati urme de burete pe caroserie. Aplicati o presiune constanta si plimbati masina rotativa inainte-inapoi pe toata zona de lucru. Cand solutia de polish si apa sunt inlaturate si absorbite de buretele de spuma, zona de lucru va incepe sa straluceasca. Acum este momentul sa va opriti si sa treceti la urmatoarea zona de lucru. Sfat: Mentineti suprafata de lucru umeda si nu aplicati prea multa solutie de polish.
Pasul Trei:
Cand este nevoie, clatiti si curatati bine cu apa buretele de spuma pentru a preveni incarcarea acestuia cu compound. Sfat: Marginile buretelui de spuma se misca mai repede, generand mai multa frecare decat centrul buretelui unde se aduna o cantitatea mai mare de polish. Recomandam o atentie sporita pentru zonele unde se poate ajunge doar cu marginea buretelui ( zona oglinzilor, emblemelor, spoilerelor…)
Pasul Patru:
Dupa aplicarea solutiei de polish cu masina orbitala, clatiti din nou masina cu apa din abundenta si lasati sa se usuce.
Pasul Cinci:
Dupa ce am clatit masina este recomandat sa aplicam un strat de ceara pentru a elimina ultimele imperfectiuni. Montati un burete moale pe masina orbitala si aplicati pe burete un amestec de ceara si solutie de polish de finish ( raport recomandat 60:40). Setati orbitala la o viteza medie si aplicati o presiune constanta pe suprafata miscand masina orbitala inainte-inapoi pe caroserie.
Pasul Sase:
Cat timp se usuca ceara, curatati celelalte zone ale masinii( geamuri, interior, roti…) si apoi indepartati ceara cu o laveta de microfibra.
Pentru o inspectie finala a suprafetei mutati masina intr-un loc insorit.